mandag 4. november 2013


                               Ordbruk og banning på skolen

Vi har tatt en prat med Linda Rui om hva hun syntes om ordbruk og banning på skolen. Linda Rui er miljøarbeider blant ungdom på Vestsiden skole. Hun kan mye om ordbruk og banning blant elever. Når vi banket på, åpnet hun døren smilende, og ville gjerne ta en prat. Hun satt seg ned i den blå stolen, og trakk på skuldrene. Hun lurte fælt på hva vi ville snakke om.

Linda synes banning på skolen er unødvendig. Det er mye bedre å snakke til hverandre på en fin måte, sier hun. Det er ikke fint å banne, mange banner for å være tøffe.

-Hadde du ønsket en regel for ingen banning på skolen?

-Ja, selvfølgelig kunne det vært greit. Men elevene vender seg til å banne i hverdagen. Hvis elevene plutselig skulle slutte å banne hadde det blitt vanskelig. Jeg syntes elevene som banner er modne nok til å forstå at de ikke skal banne.

Banning til lærere

-Hva syntes du om at elever banner til voksne?

                                                                                                        Foto: Kamilla Amundsen

-Det spørs litt hvilken situasjon det er i. Vis noen kommer bort til meg og sier et banneord med en tullete uttale skjønner jeg det. Men hvis noen sier det med en sur uttale blir det jo annerledes.

Hvorfor tror du elever banner til hverandre?

De banner sikkert for å være kule. De hører nok andre banne når de er mindre, og tror sikkert det er vanlig. Det er ikke alle ungdommer som banner da.

Tusen takk for praten Linda. Det var veldig hyggelig og prate, med deg om dette viktige temaet.

Banner ditt barn

Mange foreldre vet ikke om sitt barn banner. De fleste barn og ungdom banner. Noen banner mer enn andre. Ungdom banner mye for å få oppmerksomhet og for å legge vekt på det du vil forklare tydeligere.
Skrevet av: Kamilla Amundsen og Frida Follaug

3 kommentarer:

  1. Bra jobbet, jenter, og gratulerer med den aller første ordentlige artikkelen på Vestveven!

    SvarSlett
  2. Så fint saksintervju om et viktig tema! Flott at dere tar opp saker som angår alle! Tommel opp!

    SvarSlett
  3. Så flott at dere har kommet igang! Stygg språkbruk og banning er det mange som synes er unødvendig og dumt. De fleste som bruker slikt språk sier at de egentlig ikke mener noe med det, men gjør det for "kødd". Mange vet ikke sikkert om de som tar imot de stygge ordene, synes det samme. Tror mange føler seg såret når slikt språk blir rettet mot dem.

    SvarSlett