mandag 2. desember 2013

Innføring av skoleuniformer


Innføring av skoleuniformer (skrevet av: Sondre og Julie)

Norge har ikke mange skoler med skoleuniformer. Ved å få elevene til å ha på seg like klær tror noen politikere at motepresset og noe av mobbingen vil blir mindre, men ikke forsvinne helt. Trond Blindheim, rektor og sosiolog ved Markedshøyskolen i Bærum, mener at den skolen bør bli den første skolen i Norge som innfører skoleuniformer. Det er ikke vits i å vente på andre kommuner når motepresset er for stort.

Økonomien til foreldrene til elevene stekker seg kanskje ikke heller. Noen familier har ikke god nok råd til å kjøpe dyrere ting og klær til barna sine, og da blir det kanskje vanskeligere når man blir tvunget til å kjøpe en skoleuniform.

Elever ved flere skoler har også sakt at hvis alle kler seg likt, får man ikke utrykket personligheten sin og hvem man er. Ungdommer i dag bruker en del penger på klær som de åpenbart vil vise fram og bruke på skolen, og ikke bare i helgene og på fritiden.
Hvis skoler innfører skoleuniformer, kommer det sannsynlig hvis til å bli i kommunens farger, som heller ikke kommer til å bli så godt tatt imot blant dagens ungdom. Å få innfør skoleuniformer hadde nok vært en god ide, men fleste parten av ungdommene hadde nok ikke sett positivt på det siden de fleste er så interessert i klær for tiden.

Det var nok mest før når alle hadde et stort behov for å kjøpe merkeklær at motepresset var størst. Hvis du ikke hadde noen klær med akkurat det merker, ble du sett litt mer ned på enn de som hadde det.
I dag har vi gått over til at alle har sin egen stil og ingen dømmer folk over merkene, men hvordan de setter klærne sammen. Bloggere og andre moteikon viser stadig nye antrekk på bloggene og nettsidene sine som får leserne til å ville kjøpe det samme og sette klærne sine sammen på samme måte.

Victor og Sebastian i 6. klasse på Vestsiden skole syntes at det hadde vært litt kult med skoleuniform. De sier også at kanskje mobbingen hadde blitt mindre og at man ikke trenger å bestemme hva man skal ha på seg om morgenen.
- Men hva med økonomien og pengene til foreldrene som må kjøpe uniformene til barna sine?
-Jeg trodde vi fikk de av skolen jeg, svarte Sebastian.
-Men det hadde fortsatt vært litt kult, legger Victor til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar